12 Şubat 2014 Çarşamba

Kış Tatili Seçenekleri

Hala kış için bir tatil planı yapmadıysanız, ya da, kışın ikinci yarısı da bitmeden son bir tatil daha yapmalıyım diyorsanız, sizin için biraz araştırma yaptım. Bakalım beğenecek misiniz?

Kış deyince akla ilk gelen tatil planı, kayak yapmak oluyor. Ülkemizin sayısız güzellikleri içerisinde tabiiki de karla kaplı dağları ilk sırayı almakta haklı. Bunun için kışı iyi değerlendirmeli ve doğal güzelliklerimiz içerisinde kayak merkezlerimizi mutlaka bilmeliyiz.

İşte birkaç örnek... 

Kartalkaya

Kartalkaya Türkiye'nin en turistik kayak merkezlerinden biri. Gözde yerlerden biri olmasının sebebi Bolu İli'nin Güneydoğu'sunda Köroğlu Dağları üzerinde yeralması ve Anadolu'nun orta kesimindeki şehirlerimize daha yakın olması. Tesiste hem kayak hem de snowboard yapma imkanı bulabilirsiniz. Çevresindeki çam ormanları sayesinde ılıman bir iklime sahip olan bu güzel yeri Aralık ayından itibaren Mart ayının sonuna kadar keyifli bir şekilde değerlendirebilirsiniz.

Biraz fiyatlar konusunda bilgi vermek gerekirse; günlük kayak kiralarının 40 TL ile 60 TL arasında değiştiğini biliyorum. Kayak kıyafetleri ise 70 TL. Otellerde konaklarsanız telesiyejlerden ücretsiz yararlanabilirsiniz. Bunu dışında, günübirlik kaymaya gelmek isterseniz de otellerin pistlerinden hafta içi 80 TL civarı, hafta sonu yaklaşık 100 TL gibi bir rakama günlük kayak keyfi de yapabilirsiniz.

   (Pic.1)

Uludağ

Uludağ'da kayak yapmak yalnızca profesyonellerin değil, her seviyede kayakçının vazgeçemeyeceği yerlerin başında geliyor ülkemizde. Bursa İli sınırları içinde 2.543 metre yüksekliğinde en büyük kış ve doğa sporları merkezimizde ülkenin en ünlü kayak tesisleri yer alıyor. Kayak sporcuları için toplamda 11 adet pist, 7 adet de telesiyej bulunuyor. Uludağ'da kayak mevsimi Aralık ayının başından itibaren Nisan ayına kadar devam ediyor. Keyfini doyasıya çıkarmak isteyenler için uzun bir süre :)

Bu güzel kayak tesislerine ulaşım çok kolay. Özellikle kış aylarında Bursa kentmerkezinden minibüs ile, yaklaşık 1,5 saat süren bir yolculukla Uludağ merkeze ulaşabilirsiniz. Eğer yukarı çıkmak için kara yolunu tercih etmek istemezseniz ikinci bir seçenek olarak size teleferiği önerebilirim. Her 20dk. da bir kalkan teleferik yolculuğu daha keyifli olabilir.   

Dağın kayak pistlerine yakın yerlerinde ünlü oteller bulunuyor. Tabii fiyatları da kendilerine göre :) Bunun dışında telesiyej fiyatları saatlik ya da günlük olarak değişiklik gösteriyor. Örneğin 1 saatlik çıkış; 10TL, 4 günlük kullanım; 135 TL civarı. 

(Pic.2)

Palandöken

Erzurum İli'nin güneybatısında yeralan Palandöken Kayak Merkezi de Türkiye için birinci derece öneme sahip turistik merkezlerimizden biri. Kayak yapmak isteyenler için Ekim ayının sonunda başlayan bu tatil keyfi, Mayıs ayının ilk haftasına kadar devam edebiliyor. Toplam 22 adet piste sahip bu tesise Erzurum Havaalanı'ndan 30dk., otogardan ise 20dk. da ulaşabilirsiniz. İsterseniz şehir merkezlerinden de belli saatlerde, günü birlik otobüs seferleri düzenlenebiliyor. Doğası bozulmamış nadir yerlerden biri olan Palandöken Kayak Merkezi, 3 ve 5 yıldızlı otelleri bünyesinde barındırıyor. Yani hem doğanın güzelliğini hem de kayak sporunun keyfini çıkartabileceğiniz harika bir yer.


(Pic.3)

Erciyes Dağı


Kayseri İli sınırları içinde bulunan Erciyes Dağı kış sporları için İç Andolu'nun gözde mekanlarından biri. Kayak yapmak ve öğrenmek için çok elverişli bir alana sahip. Ekim ayından başlayıp, Mayıs ayına kadar kayak yapma imkanı elde edebilirsiniz. Üstelik farklı seviyedeki kayakçılar için 8 farklı piste sahip bu güzel merkez. İsterseniz bir çok güzel alternatif otel seçenekleri de bulunuyor. 

İstanbul ile 800km, Ankara ile de 350 km.lik mesafede bulunan Erciyes Dağı, Kayseri İli'ndeki Erkilet Havaalanı'na da yalnızca 35km. uzaklıkta. Ayrıca şehir merkezinden düzenli olarak Erciyes'e minibüs seferleri de var. Telesiyej ücretleri, öğrenci ve tam olmak üzere farklılık gösteriyor. Kayakçılar için bir binişlik 5TL, günlük 25TL, sezonluk ise 450TL civarında. Uygun fiyatlara sahip bu güzel tesisten yararlanmak isterseniz size tavsiyem, gitmeden önce hava şartlarını kontrol etmeniz. Yoksa tatiliniz boyunca otelde durmak zorunda kalabilirsiniz. 

(Pic.4)

Ilgaz Dağı


Kastamonu sınırları içinde bulunan Ilgaz Dağı, Aralık ile Nisan ayları arasında kayakçılar için harika fırsatlar sunan bir yer. 2 adet pisti bulunan bu yerde çok fazla tesis seçeneğiniz olmamasına karşın iki adet otel bulunmakta. Orta seviyedeki kayakçılar için bir pistte de gece kayağı yapılabilir. 

Kastamonu İli'ne 40km. uzaklıkta bulunan bu kayak merkezi, Ankara'ya 210km, İstanbul'a ise 460km mesafede bulunuyor. Ilgaz Otellerinin servisleri ile de dağın tepesine ulaşmak mümkün. Anlattığım diğer merkezlerde daha önce kayak yapmış sporcular Ilgaz Dağı'nın tesisini biraz yetresiz bulabilirler. Ancak grup olarak gelindiğinde çok keyifli bir tatil geçirilebileceğine eminim. Göknar ve Sarıçam ormanlarının içerisinde bulunan bu yerde, konaklayabilmek için otellerin yanısıra kütük evleri de deneyebilirsiniz.  

(Pic.5)

Salda Kayak Merkezi


Burdur İli'ne bağlı, şahane Salda Gölü manzaralı, 5 pistten oluşan bu kayak merkezi batı Akdeniz için bulunmaz bir fırsat. Burdur'a uzaklığı 77km.dir ve kayak yapma imkanı Aralık ayında başlar, Nisan ayına kadar devam eder. 

Telesiyej fiyatları 5 ve 20 binişlik olmak üzere, 7,5TL ile 25TL arasında değişiklik gösteriyor. Ayrıca, ders almak isteyen yeni kayakçılar için de ders ücretleri 100TL civarında. Diğer kayak merkezlerine göre burası daha şirin kalabilir, ancak buradaki manzarayı hiçbir şeye değişmeyeceğinize eminim.

(Pic.6)

Atabarı Kayak Merkezi


Doğu Karadeniz'in incisi Artvin İli'mize 17km uzaklıkta bulunan Atabarı Kayak Tesisi çok kalabalık olmayan ve muhteşem havasıyla sizleri büyüleyebilecek bir tatil yapmanıza neden olabilir. Bir adet lifti bulunan bu tesiste kar motorları da bulmanız mümkün. Ayrıca kayak merkezinin Kafkasör mevkiine de yakın olması sizin için her açıdan değişik bir deneyim olacak. 

(Pic.7)

Kış çoğumuza yalnızca kayak yapmayı çağrıştırıyor olabilir. Ancak bunun yanında ülkemizin çok güzel göleri olduğunu da unutmayalım. Yeşillikler içinde bir manzarada, yanı başınızdan akan duru güzellikteki bir göl kıyısı nasıl cazip olmaz. Hele ki temiz havasını içinize çektiğinizde iyiki geldik diyeceğiniz, ailenizle ya da sevdiğinizle başbaşa kalabileceğiniz göl kenarlarını da bir sonraki yazımda tavsiye edeceğim size.

(Fotoğrafların linkerini buradan bulabilirsiniz; Pic.1Pic.2Pic.3Pic.4Pic.5Pic.6Pic.7)

Sevgiyle kalın…

Ezgi :)


Hiç yorum yok: